maandag 29 juli 2013

Griekse steun verdwijnt rechtstreeks naar Europese banken!

griekse tragedie
 
Extra 2,5 miljard euro voor Griekenland

Opnieuw krijgt Griekenland 2,5 miljard euro aan leningen nadat het parlement toestemming heeft gegeven om in de wet op te nemen dat ambtenaren om economische redenen ontslagen mogen worden. Punt is, worden ze ook ontslagen? Niet dat ik graag zie dat mensen hun baan verliezen, zelfs ambtenaren niet, maar wanneer het Griekse ambtenarencorps niet drastisch ingekrompen wordt blijft het voor de Griekse regering dweilen met de kraan open.

Brussel betaalt altijd
Griekenland telt 1 miljoen ambtenaren op een beroepsbevolking van 4,9 miljoen. Dat is 20,4 procent van de beroepsbevolking. In Nederland is dat 10 procent. Ambtenaren hebben in Griekenland een bijna onaantastbare status en het grootste plezier dat een politicus iemand in Griekenland kan doen is hem een ambtenarenbaantje bezorgen. Dat is in het verleden dan ook op grote schaal gebeurd. Niet dat deze ambtenaren allemaal een volle dagtaak hebben met nuttige werkzaamheden. Goed betaald worden ze overigens wel met talloze voordeeltjes die een gewone werknemer in Griekenland moet ontberen. Terecht dus dat de Trojka IMF/EU/ECB eisen stelt aan de Griekse regering om het ambtenarenapparaat drastisch in te korten.
Maar houden de Grieken zich ook aan de gemaakte afspraken? Bekend is dat tijdens het begin van de noodsteun aan Griekenland talloze met ontslag bedreigde ambtenaren gebruik maakten van het wettelijke recht om vervroegd met pensioen te gaan. Een extra aanslag op de staatskas die door de Trojka niet voorzien was. Ook nu moeten we dus maar afwachten of er daadwerkelijk ambtenaren ontslagen gaan worden. De schulden die Griekenland in de loop van decennia heeft opgebouwd komen doordat er te weinig belastinginkomsten waren en teveel uitgaven. Resultaat? Europese belastingbetalers lenen via de noodfondsen Griekenland geld om zijn problemen op te lossen.
Sinds het uitbreken van de crisis heeft Griekenland 210 miljard aan noodsteun ontvangen in de vorm van leningen. Elke keer wanneer het land opnieuw geld nodig heeft ontstaat er een rituele dans in Brussel. Nee, Griekenland komt zijn beloftes niet na, dus voorlopig geen extra steun. Vaak nauwelijks een week later komt dan het verlossende bericht uit Brussel of Athene dat de Grieken tóch hun zaakjes op orde hebben en we het geld kunnen overmaken. De burger moet vooral niet denken dat Griekenland zomaar geld krijgt.


Europese banken krijgen geld uit de Griekse noodfondsen

creditcardOpmerkelijk is dat van enige controle vanuit Brussel, over hoe de Grieken het ontvangen geld besteden, nauwelijks sprake is. Tenminste, de Europese burger wordt daar niet van op de hoogte gesteld, terwijl hij wel steeds de belastingbeurs mag trekken. Zo ontstaat het beeld dat Griekenland een bodemloze put is en dat we naar ons geleende geld kunnen fluiten. Griekenland zal immers nooit in staat zijn om die 210 miljard ooit terug te betalen. De Trojka weet dat, bondskanselier Angela Merkel en president Hollande weten dat en ook premier Mark Rutte (VVD) en zijn secondant Jeroen Dijsselbloem (PvdA) weten het. Desondanks, de Europese droom mag niet verstoord worden. Griekenland moet binnen de eurozone gehouden worden.
Het feit dat er weinig verantwoording over de Griekse bestedingen van het geleende geld wordt afgelegd heeft zo zijn reden. Geheel nieuw is dat niet, maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden, het geleende geld gaat regelrecht naar de Europese banken. Griekenland heeft, zo becijferde de Bank for International Settlements (BIS), voor 184 miljard euro aan schuld bij Europese banken uitstaan. Bij Franse banken 55 miljard, bij Zwitserse banken 47 miljard, bij Duitse banken voor 31 miljard en bij Engelse en Nederlandse banken elk 9 miljard. Die banken hebben in de periode vóór de crisis massaal geld geleend aan Griekenland. De rente was lekker hoog en het risico minimaal. Griekenland zou zijn schulden hoe dan ook aan de banken terugbetalen, desnoods via de belastinggelden van de Europese burgers. Banken worden door politici immers goed geïnformeerd.
 
Griekenland wordt niet echt geholpen
En zo gebeurt het ook daadwerkelijk. In feite is de noodsteun aan Griekenland een regelrechte financiële steun aan Europese banken. Ons geleende geld aan Griekenland zien we nooit meer terug. Dat zit namelijk in de knip van de bankiers. Griekenland betaalt zijn schuld aan de banken af maar kan zijn economie nauwelijks hervormen. Bij de Europese belastingbetaler is echter de indruk gewekt dat met het geleende geld de Griekse economie er weer bovenop geholpen zou worden, maar dat is dus niet zo. Die zogenaamde noodhulp is slechts een manier om via een omweg Europese banken schadeloos te stellen. Niemand heeft die banken gedwongen om geld aan Griekenland te lenen. Eerst mochten we met belastinggeld de banken redden, nu mogen we opnieuw hun verliezen betalen. Politici en bankiers houden ons gewoon voor de gek.
 
Bron: CitaReg.nl
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten