Grootste goudproducent
Het officiële goudbezit van China is nu 1054 ton, maar dit cijfer dateert alweer van 2009. Niemand weet precies wat de huidige goudreserve van het land is. Aan de snelheid van productie en import van de afgelopen jaren te meten zou het Middle Kingdom wel eens meer dan 4000 ton kunnen bezitten! Zulk nieuws zou het meteen tot de tweede grootste bezitter van het gele edelmetaal maken. Het land wacht echter met nieuwe cijfers, waarschijnlijk omdat ze eerst nog wat goud kunnen inslaan rond lagere prijzen.
Koppeling Yuan aan Goud?
Volgens het huidige vijfjaren-plan van China is het doel een maximum aan goud te verzamelen tegen 2015. Wie weet komt het land dan wel naar buiten met een mededeling die de hele financiële wereld zou schokken: dat de yuan/renminbi voortaan gekoppeld wordt aan goud! Waar China haar burgers aanmoedigt goud te kopen en zelf het goede voorbeeld geeft, is het tegengestelde waar in India. Daar doet de overheid er net alles aan om de Indiërs ervan weg te houden. Het land heeft een almaar toenemend handelstekort en een munt die fors in waarde daalt.
Indiërs blijven goud kopen
Van oudsher grote liefhebbers van het gele edelmetaal, blijven de burgers kopen en bijkopen. In de laatste drie maanden is de prijs zelfs met 30 procent gestegen. Indiërs zien goud bezitten als sparen en beveiliging tegen inflatie, buiten dat het altijd al gebruikelijk is geweest om het cadeau te geven bij huwelijken. De taksen ettelijke keren verhogen, de import beperken – niets lijkt de burger te kunnen weerhouden.Banken kopen goud van burgers?
De recentste (wanhoops)poging van de Indische overheid is een plan om de commerciële banken goud te laten kopen van de burgers, om zo de munt te ondersteunen en goud uit roulatie te krijgen. Ook bekijkt het land of een soortgelijke actie als in 1991 kan herhaald worden, toen het ook in een crisis zat, waarbij goud uit de reserves als onderpand gegeven werd voor een lening.Het lijkt alsof de regeringen eender wat mogen doen : aanraden of ontraden; de burger blijkt het slimst en onverzettelijk in zijn voorliefde voor het gele edelmetaal.
Bron: Goudvergelijken.nl
Voor een andere invalshoek zie ook: http://marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/kan-china-het-monetaire-systeem-hervormen/
Mijn bron: http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/09/china-bereidt-aanval-op-dollar-voor/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten