Een coalitie van organisaties en burgers klaagt de staat aan vanwege het 'witwassen' van gegevens die door de NSA zijn verkregen. De deelnemende partijen hebben de overheid gedagvaard om een reactie te geven.
De aanklagers willen dat de Nederlandse staat stopt met het gebruiken van gegevens die 'niet volgens de Nederlandse wet' zijn verkregen. In de praktijk doelen ze hiermee op gegevens die door de NSA naar de Nederlandse inlichtingendienst worden doorgespeeld.
Bovendien eisen de klagers dat Nederland burgers van wie de gegevens oneigenlijk zijn verzameld, worden geïnformeerd. "Wij vinden dat de Staat iets moet doen aan de afluisterpraktijken van de NSA", zegt internetadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm, die de klagers vertegenwoordigt, tegen Tweakers. "De overheid zegt: we kunnen er niks aan doen. Maar dat kan de overheid wel, door niet meer gebruik te maken van informatie die via programma's als Prism is verkregen. Op dit moment weten we niet of informatie via die programma's is verkregen, en dat is zeer onwenselijk."
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is gedagvaard in de zaak om uitleg te geven en zijn beleid te verdedigen, maar hij hoeft niet zelf in de rechtszaal te verschijnen; het ministerie kan een advocaat sturen om dat op zich te nemen.
De rechtszaak is gestart door onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten, brancheorganisatie Internet Society Nederland, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en Privacy First, maar ook onder meer door Xs4all-oprichter en WikiLeaks-activist Rop Gonggrijp, journalist Brenno de Winter en onderzoeker Matthieu Paapst.
Eerder op woensdag zei minister Plasterk in de Tweede Kamer dat de NSA en de AIVD nog steeds gegevens uitwisselen. Daarbij zei Plasterk dat de NSA daarbij niet zegt hoe die gegevens zijn bemachtigd. Over verdere samenwerking met de NSA wilde Plasterk weinig kwijt, ook niet of Nederland hoort bij een kleine kring van landen waarmee de inlichtingendienst nauw samenwerkt.
Tweede Kamerlid Ronald van Raak probeerde tijdens het Kamerdebat meermaals om die informatie boven tafel te krijgen, maar volgens minister Plasterk mag hij daar niets over zeggen. "Ik moet het niet en ik mag het niet", aldus Plasterk. "Dat is operationele informatie die aan de basis staat van de samenwerking met de Amerikaanse dienst", zo zei de minister.
Wel gaf Plasterk aan dat hij vond dat de NSA te ver is doorgeschoten. Het afluisteren van de Duitse bondskanselier Merkel en de paus heeft volgens hem 'weinig meer met terrorismebestrijding te maken'. Hoewel Nederland en de VS 'goede bondgenoten' zijn, stelt hij de NSA-praktijken niet op prijs. "Zo gaan we niet met elkaar om", zei hij.
Bron: http://tweakers.net/nieuws/92425/nederlandse-staat-aangeklaagd-om-samenwerking-met-nsa.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten