maandag 18 juli 2011

Egyptische minister van Oudheden Zahi Hawass eindelijk ontslagen!

Laatste update: 18 juli 2011 12:42 info

Bekijk op de kaart .AMSTERDAM - Minister Zahi Hawass van Oudheden is een van de Egyptische ministers die zondag het veld heeft moeten ruimen bij een herschikking van het kabinet.

Foto: ANP Dat bevestigt Hawass zelf tegenover Amerikaanse media. Hawass is bekend bij het grote publiek, omdat hij regelmatig - voorzien van een kenmerkende hoed - als deskundige optreedt in tv-programma's over het oude Egypte.

Hawass werd kort voor het aftreden van de Egyptische president Hosni Mubarak minister. Eerder was hij lange tijd directeur van de Egyptische oudheidkundige dienst.

Hij kende als bewindsman een korte maar rumoerige carrière. Kort na de revolutie van februari dreigde hij zelf met opstappen uit protest tegen de plunderingen en vernielingen van musea en archeologische monumenten in het Noord-Afrikaanse land. Enige tijd later werd hij in een zakelijk geschil door een rechter in Caïro tot celstraf veroordeeld, een vonnis dat korte tijd later werd teruggedraaid.

Oud regime
Hawass stond ter discussie vanwege zijn associatie met het oude regime van Mubarak, de president onder wiens bewind hij carrière maakte en het uiteindelijk tot minister bracht.

"Hij was de Mubarak van de oudheden", zegt een Egypte activiste en archeologe tegenover persbureau Associated Press. "Hij gedroeg zich alsof hij Egyptes oudheden bezat, en niet het Egyptische volk."

Demonstraties
Het Tahrirplein in Caïro is sinds enkele weken opnieuw toneel van demonstraties door met name jonge Egyptenaren, die vinden dat de omwenteling in het land niet snel genoeg gaat. Ze protesteren onder meer tegen het trage proces tegen Mubarak en zijn getrouwen.

Sinds de omwenteling wordt Egypte geregeerd door een militaire raad, die heeft beloofd later dit jaar verkiezingen te zullen houden. Premier Essam Sharaf, die leiding geeft aan de huidige interim-regering, zegde een week eerder al toe het kabinet te zullen hervormen.


http://www.nu.nl/buitenland/2568148/egyptische-minister-van-oudheden-ontslagen.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten