donderdag 17 januari 2013

Mooi stuk van Zaplog! Microplastics horen niet in tandpasta thuis

Mooi stuk van Zaplog!


Colgate en Elmex opgepast! Microplastics horen niet in tandpasta thuis (open brief)


Gisteren verscheen er op Zaplog een artikel over het brutale gebruik van microplastics in de tandpasta?s Colgate en Elmex. Microplastics vormen een enorme belasting voor het milieu. Wereldwijd wordt geprobeerd om deze enorme milieuramp op de politieke agenda te krijgen.

Maar het zou zomaar kunnen dat Colgate-Palmolive het ontgaan is dat een beter mondgevoel weleens een bijdrage vormt aan deze milieuramp. Hierop is de coörperation dan ook geattendeerd.

Vanmorgen werd onderstaande reactie ontvangen. Wat blijkt Colgate-Palmolive neemt de consument zo serieus door niets meer dan een standaardmail te sturen. In marketingtermen noemt men dit ook wel damage-control. Had trouwens ook niet veel meer verwacht maar dit betekent niet dat de discussie het hierbij eindigt. Nee, we staan pas aan het begin.

Hieronder het standaardantwoord van Colgate-Palmolive bij monde van Manager Consumentenservice Sylvie L.N. Roeten

Hartelijk dank voor het feit dat u uw bezorgdheid over het gebruik van microplastics in onze producten met ons wilt delen.

Het is de missie van Colgate-Palmolive om producten te ontwerpen en ontwikkelen die de gezondheid van de mond en de persoonlijke gezondheid van consumenten over de gehele wereld verbeteren en hen helpen bij de zorg en het schoonhouden van huis en kleding. Onze wereldwijd bekende merknamen als Colgate, Palmolive, Ajax, elmex en Sanex worden dagelijks door miljoenen mensen in meer dan 200 landen over de gehele wereld gebruikt.

Colgate-Palmolive zegt al haar consumenten toe dat zij onze producten gerust kunnen gebruiken in de wetenschap dat deze producten veilig zijn. Het is onze verantwoordelijkheid om te garanderen dat elk product dat wij verkopen grondig is onderzocht voor zowel het bedoelde gebruik als voor gevallen van per ongeluk verkeerd gebruik. En wij zijn ervan overtuigd dat onze consumenten verwachten dat Colgate-Palmolive haar producten aan strenge veiligheidsbepalingen onderwerpt voordat deze op de markt worden gebracht. Wij verplichten ons de hoogste veiligheidsnormen van het product te garanderen aan onze consumenten. Microplastics zijn veilig. Zij worden in kleine hoeveelheden gebruikt in de Palmolive Thermal Mineral Massage Douchegel als reinigingsingrediënt , in elmex Sensitive tandpasta , elmex Intensive Cleaning tandpasta, de Colgate Max White One tandpasta en Colgate Sensation White tandpasta als reinigingsingrediënt en om een gewenst mondgevoel te bereiken. Zelfs wanneer doorgeslikt, worden ze door hun omvang en samenstelling zonder gevaar door het lichaam afgevoerd en niet opgenomen, derhalve bestaat er geen veiligheidsrisico. Er geldt vanuit alle regelgevende instanties in Europa geen beperking op het gebruik van microplastics in cosmetica (waaronder ook mondverzorgingsproducten vallen).

Wetenschappelijke aanwijzingen laten zien dat de aanwezigheid van microplastics voornamelijk te wijten is aan de desintegratie van grotere kunststoffen in zeewater, meer dan aan cosmetische producten. Echter GABA / Colgate-Palmolive Nederland werkt met de industriesector samen om de volledige levenscyclus van microdeeltjes in cosmetica in kaart te brengen, inclusief wat er gebeurt gedurende zuiveringsprocessen van afvalwater. Op basis van deze wetenschappelijke bevindingen zullen we de benodigde actie ondernemen.

Wij danken u nogmaals dat u de tijd genomen heeft om uw bezorgdheid met ons te delen. Wij hopen dat deze informatie nuttig voor u is.

Met vriendelijke groet,

Colgate-Palmolive Nederland BV


Geachte mevrouw Roeten,

Bedankt voor Uw reactie (ondanks het niets meer is dan copy-paste). In deze beroerde tijden waar de industrie zal moeten leren te knokken om klanten te behouden en te winnen had ik toch op een serieuzere benadering gehoopt.

In de reactie verklaart U al zelf dat miljoenen mensen in meer dan 200 landen wereldwijd gebruik maken van producten Colgate-Palmolive. Het is dan ook niet moeilijk voor te stellen dat er dan ook grote volumes microplastics in het afvoerputje belanden. Beweren dat de microplastics in de producten niet bijdragen aan de plastic soep is dus nonsens. Daarnaast zal ook een gedeelte in het lichaam van de gebruiker terecht komen maar hierover later meer.

Allereerst is het gebruik van microplastics in verzorgingsproducten een eenvoudige wijze om meer geld te verdienen. Er bestaan ook natuurlijke en onschadelijke producten maar deze zijn een stuk duurder en daarom niet interessant. Ten tweede ben ik ervan overtuigd dat deze microplastics afkomstig zijn uit de afvalstromen van de plastic-industrie. Het enigste wat Uw leverancier hoeft te doen is het wassen en cryogeen vermalen van het afval. Hierdoor wordt de winstmarge nog groter en dit is toch het primaire doel van de moeder-organisatie.

In de mail roemt U de producten van Colgate-Palmolive (natuurlijk geen onafhankelijke mening), deze zijn gegarandeerd veilig. Ook dit klopt niet helemaal, zo voegt U ook in lage concentraties triclosan toe. Dit zogenaamde anti-bacteriele middel wordt alleen toegevoegd ten behoeve van marketingdoeleinden, in de gebruikte gehaltes bezit het geen of nauwelijks een functie. Daarnaast wordt dit goedje verdacht van hormoonverstorende eigenschappen.

Zelfs de overheidswaakhond FDA in de VS (toch het thuishonk van Uw werkgever) raadt de inzet af, het giftig goedje bezit geen werking. Trouwens de studie uit 1979 over de nuttige effecten van triclosan in Colgate Total is gebaseerd op verouderde wetenschap en hierom niet meer serieus te nemen. De milieuwaakhond EPA is sinds 2008 bezig met nieuw onderzoek en het lijkt erop dat de pesticide (meer is het niet) invloed heeft op de schildklierfunctie.

Nu kan ik de ingrediënten lijst op de producten van Colgate- Palmolive wel gaan doornemen maar dat is een andere discussie.Trouwens Uw concurrent Johnson & Johnson gaat wel allerlei giftige of verdachte bestanddelen uit hun producten verwijderen.

Nog vreemder wordt Uw bewering dat microplastics zelfs onschadelijk zijn indien men deze doorslikt. Mijn vraag aan U: waarop is deze uitspraak gebaseerd? Een wetenschappelijke studie als bewijsmateriaal zal op prijs worden gesteld. Want als we kunststoffen eens nader gaan bekijken dan blijkt dat bijvoorbeeld bij de productie van polyethyleen allerlei stabilisatoren noodzakelijk zijn. Deze stabilisatoren zorgen ervoor dat de kunststof niet degradeert in allerlei giftige producten voor het gebruik.

Nu hoef ik U niet te vertellen dat microplastics heel kleine stukjes plastics zijn, het totale oppervlak is dus zeer groot. Dit betekent automatisch dat deze stabilisatoren, welke zonder uitzondering giftige eigenschappen bezitten, stukken gemakkelijker in het lichaam kunnen belanden. Daarnaast zal het maagzuur (pH = 1) en de verteringsprocessen beslist bijdragen aan het verder verkleinen van deze microplastics. Door degradatie bestaat er grote kans dat er zelfs nanoplastics ontstaan.

Wist U dat nanodeeltjes in het weefsel en in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. In het maag en darmkanaal kan het bijdragen aan onder andere lokale ontstekingen en veranderingen in de genexpressie en een reeks van fysiologische effecten veroorzaken. Een recente studie laat zien dat polystyreen deeltjes tot 240 nm in diameter via de placenta van moeder aan het ongeboren kind overgedragen kunnen worden. Wetenschappelijke studies van Uw zijde die het tegendeel bewijzen worden op prijs gesteld.

Trouwens het argument dat in de EU geen wetgeving over het gebruik van microplastics in verzorgingsproducten bestaat is een flauwekul-argument. De reden hiervoor is dat de verantwoordelijke instanties aan zulke creatieve toepassingen van de industrie niet eens denken. Voor de duidelijkheid microplastics halen ondertussen wel de politiek agenda en de discussie gaat niet over het prettige mondgevoel maar over mogelijke schadelijke gevolgen voor mens en milieu.

Wist U overigens dat waterzuiveringsinstallaties niet in staat zijn om microplastics 100% te verwijderen? Het blijkt dat zelfs kraanwater microplastics kan bevatten. Zelfs onze moderne nederlandse zuiveringsinstallalties filteren maar 90% van U zo geloofde microplastics uit, de rest belandt uiteindelijk in de zeeen en oceanen. Nu staat dit onderzoek nog in kinderschoenen maar ieder stukje plastic in ons milieu is een stukje te veel. Hiervan raakt ook de politiek van doordrongen. Ook de watersector zelf dringt aan op verwijdering van microplastics in producten.

U verwijst in U reactie terecht naar het feit dat grote stukken plastic in de oceanen vermalen worden tot microplastics. Dit noemt men secundaire microplastics, deze deeltjes vindt men tegenwoordig terug in pieren, mosselen, vissen etcetra. Microplastics maken dus al deel uit van de voedselketen. Om vervolgens het eten van miljarden mensen nog eens extra te belasten met primaire microplastics getuigt niet van een verantwoordelijke gedachtengang die op Uw website zo prominent op de voorgrond staat. Zeker wanneer er milieuvreindelijke alternatieven bestaan.

Ook het argument van de volledige levenscyclus is misleidend, wat U bedoelt is het Life Cycle Assesment (LCA), dit is een model om het product van wieg tot graf te beschrijven. Dit principe maakt de consument verantwoordelijk voor de nadelige effecten bij gebruik en wordt vertaald in extra kosten. Indien men dit uit zou willen voorkomen maakt men gebruik van het cradle to cradle model. Afval van de consument vormt juist een levensbron waarbij men nadelige effecten eenvoudig uit de weg gaat, afval wordt voedsel. De industriesector gebruikt LCA eenvoudig om meer marge te halen en de kosten over te hevelen op de consument.

Nogmaals wil ik U erop wijzen dat ik als mens het recht heb op een zo schoon mogelijk milieu, dit maakt leven namelijk mogelijk. Hierin probeer ik mijn steentje bij te dragen door alval te scheiden, zoveel als mogelijk biologisch voedsel te eten, mensen te attenderen op de nadelen van onze welvaartsmaatschappij en nog veel meer.

Miljoenen mensen wereldwijd gebruiken Uw producten en hiermee is Colgate-Palmolive eenvoudig mede verantwoordelijk voor de vervuiling van mijn en Uw milieu. Meer achtergrondinformatie met verwijzingen kunt U vinden in dit artikel.

Een serieuze en doordachte reactie wordt op prijs gesteld.

Groet,

Appie

Bron: http://zaplog.nl/zaplog/article/colgate_en_elmex_opgepast_microplastics_horen_niet_in_tandpasta_thuis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten