maandag 9 september 2013

Amerikanen openen de jacht op drones


05
Philip Steel doet voor hoe drones het beste zijn neer te halen.

DEER TRAIL – Honderden burgers in de Amerikaanse staat Colorado willen een jachtvergunning voor het neerhalen van drones. Ze wensen niet vanuit de lucht bespied te worden.
Volgende maand stemt de gemeenteraad van Deer Trail over het verlenen van vergunningen aan haar inwoners om op de onbemande vliegtuigen te mogen schieten. En nu al loopt het storm, zo liet een gemeentesecretaris weten. Het plan is afkomstig van een van de 500 inwoners van het plaatsje in Colorado en is nadrukkelijk bedoeld als symbolische verzetsdaad tegen mogelijke controle met drones vanuit de lucht.
Mocht het voorstel worden aangenomen, dan kun je in Deer Trail 25 dollar (19 euro) winnen zodra je een drone uit de lucht schiet en 100 dollar als je kapotgeschoten drones of delen daarvan inlevert. Initiatiefnemer Philip Steel kreeg het idee na berichtgeving over het omvangrijke binnenlandse spionageprogramma van de geheime dienst NSA. “Willen we echt een surveillancemaatschappij worden? Dat vind ik weerzinwekkend”, aldus Steel.

Nadat Steel zijn protestvorm publiekelijk maakte, gingen bij de overheid in Washington meteen de alarmbellen rinkelen. In sommige regio’s, waaronder Colorado, worden kleine drones op experimentele basis gebruikt. De luchtvaartautoriteit in de Verenigde Staten waarschuwt ervoor dat het uit de lucht schieten van een onbemand vliegtuig net zo fors bestraft kan worden als het neerhalen van een bemand vliegtuig.
Een redacteur van de plaatselijke krant in Deer Trail vreest dat het initiatief zal worden gezien als een boodschap tegen het Amerikaanse leger, in plaats van tegen het in de gaten houden van burgers. “De meesten van ons vinden het beschamend.” Kroegeigenaar Carl Miron heeft er juist zin in, en ziet de drone-jachtweekenden al voor zich. “Geen idee wat de overheid ervan vindt, maar het zou wel leuk zijn.” Op 8 oktober stemt Deer Trail over het voorstel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten