maandag 14 oktober 2013

Luxemburg doet onderzoek naar samenwerking Skype met NSA

SkypeDe Luxemburgse privacywaakhond CNPD bevestigt tegenover de Britse krant The Guardian dat er een onderzoek naar Skype loopt, maar wil verder geen inhoudelijke reactie geven. Ook Microsoft, dat Skype in 2011 overnam, wil niet reageren op het onderzoek. De resultaten van het onderzoek worden waarschijnlijk binnen drie weken bekendgemaakt.
Skype wordt ervan verdacht samen te werken met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, door de dienst toegang te geven tot gemaakte gesprekken als onderdeel van het omvangrijke surveillanceprogramma Prism. Daarmee heeft de client mogelijk de relatief strenge Luxemburgse privacywetgeving, die vergelijkbaar is met de Nederlandse, overtreden. Het is onduidelijk waartoe Skype precies toegang zou hebben gegeven. Tekstberichten en videogesprekken lopen via servers van Skype, maar audiogesprekken verlopen via peer-to-peer en zijn dus lastiger af te luisteren.
In het verleden lag Skype juist onder vuur van politie en de opsporingsdiensten, omdat gesprekken te lastig zouden zijn af te luisteren. Sinds de overname van Skype door Microsoft in 2011 zou de applicatie echter welwillender tegenover de Amerikaanse inlichtingendiensten staan.

Bron: http://tweakers.net/nieuws/91887/luxemburg-doet-onderzoek-naar-samenwerking-skype-met-nsa.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten