vrijdag 5 september 2014

MINISTER SCHIPPERS: MISLEID OF MARIONET?


Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft zich op 8 oktober 2011 van een zwarte zijde laten zien in haar video-toespraak ter gelegenheid van het vertrek van de heer Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Ze brak een lans voor evidence based medicine. Hoewel dat op zich een prima initiatief was, deed ze voorkomen dat datgene wat doorgaat als de “reguliere” geneeskunde evidence based zou zijn, terwijl “alternatieve” behandelingen dat niet zouden zijn.

Minister Schippers                                                                                Minister Schippers

Slechts 11% wetenschappelijk gefundeerd
Ofwel is ze misleid ten aanzien van de resultaten van de reguliere medische behandelingen en hoe weinig ervan wetenschappelijk onderbouwd zijn (slechts 11%!), ofwel is ze een marionet van de farmaceutische industrie die in deze tak van de geneeskunde haar voornaamste afzetpunten kent en concurrentie in de vorm van alternatieve geneeswijzen niet duldt. In beide gevallen viel ze door de mand.

Evidence based medicine

Het is duidelijk dat minister Schippers in haar definitie van evidence based medicine alternatieve geneeswijzen uitsloot. Bij evidence based medicine gaat het erom dat de de uitvoering is gebaseerd op de best beschikbare informatie over doelmatigheid en doeltreffendheid. Het is daarom niet mogelijk om bijvoorbeeld de alternatief beschouwde traditionele Chinese geneeskunde (TCM) buiten te sluiten. Immers, de TCM dankt haar bestaan aan duizenden jaren ervaring over wat proefondervindelijk wel en niet werkt en is daarom per definitie evidence based.

Kwakzalverij

Volgens de eigen definitie van kwakzalverij van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VdtK) zou 65% van de medische behandelingen onder die noemer vallen. Terwijl slechts 11% van de behandelingen doortimmerd is, is 24%  waarschijnlijk heilzaam,aldus het gerenommeerde British Medical Journal. De rest is natte vinger werk. Geneeskunde is geen wetenschap maar een kunst. Sommige artsen verstaan die kunst bijzonder goed, andere zouden het doelwit van de VtdK moeten zijn. Als de VdtK daartegen zou optreden in dezelfde mate als ze nu ageert tegen niet werkbare alternatieve geneeswijzen, zou blijken dat ze daadwerkelijk staat, waarvoor ze zegt dat ze staat.

Minister Schippers: misleid of marionet?

Dit was echter niet de boodschap van de minister. Zij gooide alles wat niet regulier was op de grote hoop van niet evidence based en omgekeerd, wat regulier was, zou evidence based zijn.

Er zijn mensen die zich dermate gegriefd voelen door de uitspraken van de minister, dat ze haar aftreden eisen met een petitie.

Of de minister nu misleid of een marionet is, ze hebben zeker een punt.
Voor meer informatie lees het boek: DODELIJKE LEUGENS: artsen en patiënten misleid. (verkrijgbaar vanaf 13 januari 2014)

http://www.dodelijkeleugens.nl/home-welkom-bij-dodelijke-leugens/minister-schippers/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten