donderdag 28 maart 2013

Internetstoringen in Afrika en Azië zijn mogelijk gevolg van sabotage

De diverse internetstoringen die de afgelopen week zijn opgetreden in Egypte, zijn mogelijk het gevolg van sabotage. Woensdag arresteerde de Egyptische kustwacht drie duikers die bezig waren met het doorsnijden van een internetkabel.

Hoewel de drie mannen werden gearresteerd toen ze de kabel nog aan het doorsnijden waren, zoals het Egyptische leger op zijn Facebook-pagina bekend heeft gemaakt, is de poging waarschijnlijk geslaagd: de internetkabel geeft sinds woensdagmorgen geen data meer door. De door de drie duikers beschadigde kabel is de zogenoemde SEA-ME-WE 4-kabel van het bedrijf Seacom, die van Frankrijk tot Singapore loopt.

Als gevolg van de kabelbreuk hebben honderden netwerken in Afrika en Azië geen verbinding, meldt Computerworld. Het incident volgt bovendien op andere storingen bij Seacom, dat internetconnectiviteit in Afrika levert. Volgens Reuters wil Seacom niet aangeven waardoor de storingen worden veroorzaakt, maar er lijkt dus sabotage in het spel te zijn.

Het internet leunt op onderzeese kabels voor intercontinentaal verkeer. Europa en Noord-Amerika zijn via diverse kabels met elkaar verbonden, maar naar Azië en Afrika liggen minder kabels. Het doorsnijden van kabels heeft voor internetgebruikers in die regio daardoor veel meer consequenties. Het gebeurt vaker dat onderzeese kabels defect raken, bijvoorbeeld door ankers van schepen. Het repareren van kabels is een ingewikkelde en dure klus, die lang kan duren.

SEA-ME-WE 4

Bron: http://tweakers.net/nieuws/88142/internetstoringen-in-afrika-en-azie-zijn-mogelijk-gevolg-van-sabotage.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten