maandag 4 maart 2013

VS past Predator-drones aan voor binnenlandse vluchten

Predator-drone

Door Dimitri Reijerman, zondag 3 maart 2013 13:20

Het Department of Homeland Security heeft Predator-drones zo aangepast dat deze beter geschikt zouden zijn voor het uitvoeren van binnenlandse verkenningsvluchten. De drones moeten personen herkennen die misschien een wapen dragen en mobieltjes kunnen afluisteren.

Dat schrijft CNET op basis van opgevraagde informatie uit overheidsdocumenten. Het Department of Homeland Security, het machtige overheidsorgaan dat moet waken voor de binnenlandse veiligheid in de VS, zou de Predator-drones, die tot nu toe vooral in conflictgebieden worden ingezet, hebben aangepast voor binnenlands gebruik.

De onbemande toestellen zouden voorzien zijn van hardware en software die het mogelijk moeten maken om te bepalen of een persoon mogelijk een wapen draagt. Dit moet ook in het donker mogelijk zijn. Daarnaast zouden de Predator-drones voorzien zijn van technologie om mobiel telefoonverkeer te kunnen onderscheppen tussen de 30MHz en 3GHz frequentiebanden en om gebruikers van mobiele communicatieapparatuur te lokaliseren. Onduidelijk is nog of er al toestellen rondvliegen die gebruik maken van deze technologie; het Department of Homeland Security wil hier geen helderheid over geven.

Hoewel drones al in de VS worden ingezet om te patrouilleren langs de landsgrenzen, heeft de regering Obama onlangs wetgeving aangenomen die het mogelijk maakt om onbewapende drones ook binnenlandse vluchten te laten maken. Diverse overheidsinstanties op federaal en staatsniveau hebben belangstelling getoond voor deze mogelijkheid. Er klinkt echter steeds meer verzet tegen het inzetten van binnenlandse dronevluchten, omdat dit in strijd zou zijn met de Amerikaanse grondwet.

Bron: http://tweakers.net/nieuws/87620/vs-past-predator-drones-aan-voor-binnenlandse-vluchten.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten