vrijdag 21 juni 2013

Mars had veel eerder een zuurstofrijke atmosfeer dan de aarde


Mars is bijna in oppositie
Mars had al snel een zuurstofrijke atmosfeer, zo’n anderhalf miljard jaar vóórdat de aarde dat had, zo blijkt uit de analyse van meteorieten en rotsen van de Rode Planeet. Op aarde duurde het nog eens 1500 miljoen jaar voordat het zuurstof in de aardse atmosfeer zich had opgehoopt tot een behoorlijke hoeveelheid.
Wetenschappers hebben meteorieten die afkomstig zijn van Mars vergeleken met rotsen die door de Marsrover Spirit zijn bestudeerd. Het verschil in hun onderlinge samenstelling kan het beste verklaard worden door een overschot aan zuurstof heel vroeg in de geschiedenis van Mars.
Spirit heeft een zeer oud deel van Mars bestudeerd, dat rotsen bevat die onder zijn dan 3700 miljoen jaar. Deze rotsen bevatten kenmerken van blootstelling aan zuurstof voordat ze “gerycled” zijn, met andere woorden: voordat ze in het inwendige zijn getrokken en later zijn uitgebraakt door vulkanische erupties. Marsmeteorieten zijn echter dieper uit het inwendige afkomstig, alwaar ze minder zijn aangetast door zuurstof.
Marsmeteorieten kunnen op aarde terecht komen nadat ze in de ruimte zijn geslingerd door grootschalige inslagen of erupties. Het nieuwe onderzoek heeft implicaties voor de vroegere levensvatbaarheid van Mars. Op aarde is de atmosfeer langzaam gevuld met zuurstof dat geproduceerd is door microben die aan fotosynthese doen. Wetenschappers noemen dit de Great Oxygenation Event (GOE).
Het verband tussen zuurstof en leven op Mars is minder zeker. Het zuurstof zou een biologische herkomst kunnen hebben, maar zou ook geproduceerd kunnen zijn door chemische reacties in de atmosfeer. Hoe dan ook: Mars had 4000 miljoen jaar geleden een zuurstofrijke atmosfeer, ruim voordat hetzelfde op aarde gebeurde, zo’n 2500 miljoen jaar geleden.
Aangezien oxidatie (chemische reacties tussen metalen en zuurstof) de oorzaak is van de kenmerkende kleur van Mars, is het goed mogelijk dat Mars warm, nat en roestig was voordat de atmosfeer van de aarde zuurstofrijk werd.
Bron: Irish Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten