dinsdag 25 juni 2013

Grenswetenschap: Voordelige voodoo

Wie voordelig uit wil zijn en van gezellige drukte houdt, doet zijn boodschappen graag op de markt. Heerlijk struinen tussen de diverse kraampjes, op zoek naar veel voor weinig. Twaalf panty's voor twee euro, dat werk. Onze markten worden gekenmerkt door keurige kraampjes, voor dag en dauw opgebouwd en volgestouwd door hardwerkende kooplui. Na afloop van de dag wordt alle rommel keurig opgeruimd en tegen borreltijd zijn alle sporen van de markt gewist.

Wie weleens buiten Europa op een markt is geweest, weet dat het ook heel anders kan. De (niet meer zo heel verse) vis ligt er in de brandende zon op een rieten matje, de groenten en granen in bulk opgetast in manden, Pekingeenden hangen zij aan zij in de open lucht. Koeling? Hygiëne? Keuringsdienst? Allemaal nergens voor nodig.

Gezellige drukte

Een wel heel opmerkelijke markt is te vinden in Lome, Togo. Een keur aan materialen die men nodig heeft voor het beoefenen van voodoo ligt hier breed uitgestald. Daar zit redelijk angstaanjagend spul tussen. Allerhande dierenschedels, vers (met alles erop, eraan en erin) of schoongemaakt en gedroogd. Talismannen (fetishes), apenhandjes, paardenbenen en vele andere gruwelijke ingrediënten voor voodoo medicijnen. Alles aan spotprijsjes.


Te kust en te keur

"To make the medicine, we grind up the heads with herbs and then put the mixture on the fire. This leaves us with a black powder.
We cut the person's chest or back three times and then rub the powder into the flesh." bron

Wie deze voodoo praktiseert, gelooft dat het leven ontstaan is uit de natuurlijke elementen water,aarde, vuur en lucht. In het west-Afrikaanse voodoogeloof worden aan dieren geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Er zit ook een zekere logica in het gebruik van de diverse onderdelen: moet je een voetbalwedstrijd keepen, dan wordt er in je medicijn een apenhand verwerkt, voor grip en snelheid. Wil je de marathon winnen, dan krijg je een preparaat waarin hoofd, hart, longen en alle vier de benen van een paard verwerkt zijn.


Vruchtbaarheidsfetish

Geen opmerkingen:

Een reactie posten