dinsdag 27 augustus 2013

BREAKING! Dit kan de olieprijs fors hoger duwen, voor lange tijd

 27/08/2013 12:34


De aankomende oorlog in Syrië heeft de prijs voor Brent crude naar zijn hoogste niveau in 5 maanden geduwd tot $ 112. Opmerkelijk is dat dit gebeurt in het zomerseizoen, waar er minder verbruik is en de prijzen traditioneel dalen. Maar er is nog meer verontrustend nieuws. Als Rusland zijn banden met het regime van Assad verbreekt, is Saoedi-Arabië bereid mee te werken aan hogere olieprijzen, voor lange tijd, zegt The Sydney Morning Herald.
Saoedi-Arabië heeft in het grote geheim Rusland aangeboden om samen met de OPEC de globale oliemarkt te beheersen en om de hegemonie van de Russische gasmarkt te vrijwaren. In ruil daarvoor moet Rusland zijn steun aan het regime van Assad laten vallen. Rusland en de OPEC zijn samen goed voor 45 procent van de globale oliemarkt.
Dit alles blijkt uit een transcript tussen Vladimir Putin en de Saoedische Prins Bandar bin Sultan. De Saoedische Prins zou onder andere het volgende gezegd hebben:
‘‘Let us examine how to put together a unified Russian-Saudi strategy on the subject of oil. The aim is to agree on the price of oil and production quantities that keep the price stable in global oil markets,’’
‘‘We understand Russia’s great interest in the oil and gas in the Mediterranean from Israel to Cyprus. And we understand the importance of the Russian gas pipeline to Europe. We are not interested in competing with that. We can cooperate in this area,’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten