vrijdag 16 augustus 2013

Waarom de Federal Reserve in de problemen zit …

We schreven eerder al dat de Federal Reserve 0,3 procent van de obligatiemarkt opslorpt, ... per week. Momenteel bezit de Fed al een 10-jaarlijks equivalent van 31,47 procent van de obligatiemarkt. Aan het huidige tempo bezit de Fed 45 procent in 2014, 75 procent in 2016 en zo goed al alles tegen 2018. Dit is niet houdbaar, aldus Zerohedge.

Hoe meer de Fed in handen heeft van de obligatiemarkt, hoe minder de private sector in handen heeft. Dit zorgt ervoor dat stapje per stapje de liquiditeit afneemt op de meest liquide markt voor obligaties ter wereld. En naarmate de liquiditeit afneemt, stijgt de kans op bokkensprongen zoals we dit jaar in Japan al hebben gezien.

De mogelijkheid dat de Federal Reserve zijn balans zal omkeren, verminderen, daalt dus ook met de dag. Hoe groter het aantal obligaties op de balans van de Fed, des te lager de liquiditeit en des te kleiner de mogelijkheid om de obligaties te dumpen op de markt zonder de markt te verstoren.
'Tapering' zal er dus moeten komen op de een of andere manier. De impact van 'tapering' is nog niet helemaal in te schatten, al hebben we al een mooi voorsmaakje gekregen. Maar dat 'tapering' een verschil zal maken, staat buiten twijfel. Sinds eind 2010 is de Fed zo goed als de enige die nog US Treasuries lust.


Source: http://www.beurs.com/2013/08/16/waarom-de-federal-reserve-in-de-problemen-zit/28656

Geen opmerkingen:

Een reactie posten