dinsdag 25 februari 2014

Paddenstoel der Goden: De Vliegenzwam. Van hallucinerende rendieren tot de smartshop

Waarschuwing: dit artikel is puur informatief en is niet geschreven als handleiding om te experimenteren. Wil je iets ervaren, ga dan naar de smartshop, waar men diverse aftreksels van de planten der grote reizen verkoopt, je adviseert, de bevlogen planten en paddenstoelen keurig doseert. Tevens verstrekt men daar een beschrijving over het hoe te gebruiken en adviezen wanneer je het beter niet tot je kunt nemen, als je bepaalde lichamelijke kwalen hebt.

http://plzcdn.com/ZillaIMG/c587e37bc4474e1f9fcde47af50f65f0.jpg Paddenstoel der Goden: De Vliegenzwam. Van hallucinerende rendieren tot de smartshop


Medicijn, vergif of verdovend middel?

Het verschil tussen een medicijn, een verdovend middel en een vergif ligt simpelweg in de hoeveelheid.
Voor hartafwijkingen schrijft uw huisarts bijvoorbeeld een medicijn voor, wat afkomstig is van de Digitalis Purpurea, welbekend als vingerhoedskruid. In dit medicijn wordt een kleine hoeveelheid van Digitalis gebruikt, waardoor het heilzaam is.
In grote hoeveelheden is Digitalis echter een dodelijk vergif.
In kleinere hoeveelheden dan het vergif wordt het weer als verdovend middel (tripmiddel) gebruikt.

Plantaardige hallucinogenen van A tot Z Amanita Muscaria, de vliegenzwam


Amanita L
Amanita Muscaria
Amanitacae
Groeigebied"Europa, Afrika, Azië, Amerika


Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen
Zat kabouter Spillebeen, heen en weer te wippen
"Krak", zei toen de paddestoel, met een diepe zucht
Allebei de beentjes hopla in de lucht

Wie kent deze betoverende paddestoel niet, de paddestoel rood met witte stippen? Een paddestoel die tot de verbeelding spreekt. Talloze kinderboeken en sprookjes verhalen over deze wonderlijke paddestoel. Het is prachtig ze gewaar te worden op de bruinzwarte herfstgrond van de bossen, waar ze met hun gespikkelde hoed een vrolijk kleurig accent geven. Kinderen geloven vaak dat kabouters in deze vliegenzwammen wonen. Daarom kunnen jonge kinderen zomaar in huilen uitbarsten als ze champignons geserveerd krijgen.. Met tranen over de wangen en met verstikkende stem zullen ze je mededelen: "maar daar wonen kaboutertjes in!" Om de betovering compleet te maken wordt de Amanita Muscaria in verband gebracht met heksen en tovenarij en rituelen over de hele aardbol.

Deze paddestoel groeit voornamelijk in open bossen aan de voet van sparren, dennen, tamme kastanjes, eiken of berken.
Het eten van de vliegenzwam kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen.
Het rode vlies op de hoed van de zwam bevat het vergif muscarine, waar men een vliegendodend middel van zou kunnen maken. Naar verluid dient men melk op de paddestoel te gieten om er een vliegdodend middel van te maken. Hier wordt wel eens het verband gezien met hallucinaties als het door de lucht vliegen na inname. Dit is echter etymologisch onjuist.
Een aantal andere toxische verbindingen in de vliegenzwam zou hallucinogeen zijn.
Toch wordt de toxiciteit van de vliegenzwam erg overdreven.
Aanraken kent bijvoorbeeld geen nadelige gevolgen.
Het eten van een hele paddestoel door een kleine hond kan echter binnen een aantal uren fataal zijn.

Toch wordt de vliegenzwam al lang gebruikt door verschillende volken.

De vliegenzwam kan gedroogd of vers opgegeten worden of de paddestoel kan gerookt worden.
De concentratie van de werkzame stoffen is in de rode hoed het hoogst.
De werkzame stoffen in de vliegenzwam welke hallucinaties veroorzaken zijn muscazone, iboteenzuur en muscimol. Het giftige muscarine verdwijnt als de zwam gedroogd wordt.
De vliegenzwam wordt bijvoorbeeld ook genoemd als ingrediënt van heksenzalf, de zogenaamde vliegzalf..

Lapland en Siberië

In Lapland ruilde men bijvoorbeeld soms één vliegenzwam tegen één rendier.
De vliegenzwam werd er om de hallucinerende effecten gebruikt in rituelen.
Rendieren zijn dol op vliegenzwammen die in grote getale te vinden zijn in de herfst.
De dieren raken in een complete roes als ze de jonge zwammen eten.

Het is dan ook geen toeval dat tijdens kerstmis de rode paddenstoel met witte stippen als decoratie gebruikt wordt en waarom deze zwam in verband gebracht wordt met de kerstman..De Korjaken, een Siberisch volk keek deze kunst af en begon de vliegenzwam ook te consumeren.
Volkeren die leven op kale vlakten in Siberië werden door voedselschaarste gedwongen om alles te gebruiken van hun prooidieren. Zelfs urine werd niet verspild.
De hallucinerende stof van de vliegenzwammen is in de urine van de rendieren nog aanwezig. Om dezelfde kick als het rendier te kunnen ervaren dronken ze de urine van het rendier.
De gedroogde vliegenzwam was voorbehouden aan een geselecteerd gezelschap sjamanen en rijken.
De sjamaan zag de paddestoel als materieel geworden goddelijk vlees welke hem in contact kon brengen met de geesten uit de spirituele wereld.

De vliegenzwam in het Hindoeïsme

De vliegenzwam speelde in de vroege ontwikkeling van het Hindoeïsme een grote rol.
Het werd er gezien als de (vrucht) vleesgeworden God/Drug Soma. In de Rig Veda zijn meer dan duizend verzen aan de God Soma gewijd. In honderd van deze verzen staat vermeld dat de God van de Donder de vader van Soma was.

Drieëneenhalf duizend jaar geleden trokken de Ariërs de Indusvallei binnen en introduceerden daar hun Soma-Cultus. Een essentieel onderdeel in hun heilige rituelen was het drinken van een aftreksel van de vliegenzwam of Soma.

"Het drinken ervan werd gezien als “de steunpilaar van de hemelen.“


De rol van de vliegenzwam in het christelijk geloof.

Allegro, een Engelse taalgeleerde maakte deel uit van een team dat de Dode Zee-rollen onderzocht en vertaalde. In zijn in 1970 gepubliceerde boek “The Sacred Mushroom and the Cross” beweert hij dat het christendom feitelijk geen oorspronkelijke godsdienst is, maar een vruchtbaarhheidscultus rondom de vliegenzwam.
Het gebruik van deze zwam bestond al in de bakermat van de belangrijkste mythologieën en religies, het oude Soemerië (Mesopotamië)en zou uit nog oudere vruchtbaarheidsriten zijn voortgekomen.

Dit baseert Allegro op jarenlange vergelijkingen van woorden uit de Soemerische en andere oude talen van het Midden-Oosten en de oorspronkelijke Hebreeuwse bijbelteksten.

Hij trof in oude teksten verwijzingen aan naar een "sproetige" of "rood met wit gevlekte" paddestoel met betrekking tot het door aartsvader Jakob of Israël aan zijn oudste zoon Jozef geschonken "pronkgewaad." Jozef, de zoon die zijn voorspellende kwaliteiten voor de Farao benutte nadat hij door zijn broers voor dood was achtergelaten.
Jezus gebruikte voor Bijbelse figuren als Barnabas namen als de "Panter" en "Gevlekte huid".
De oude tonsuur van monniken zou zijn bedoeld om de hallucinogene stof in het rode vlies op de kaalgeschoren plek te leggen om de werkzame stoffen via de hoofdhuid op te nemen.
De vliegenzwam wordt ook weergegeven als de boom der kennis in het Hof van Eden. Dit is terug te vinden op een verbleekt Romaans fresco op de muren van een kapel bij het kasteel van Plaincourault in Frankrijk.De effecten van de vliegenzwam

Dit kan behoorlijk variëren. Indien er een te hoog gehalte muscarine aanwezig is kun je knap misselijk worden, overmatig gaan zweten, waarbij je speekselklieren ook nog eens overuren gaan maken. De muscimol brengt het meer gewenste effect als een verhoogde stemming, euforie, beter uithoudingsvermogen en hallucinaties. Een psychedelische ervaring kan echter zowel hemel en hel zijn. De ene keer kan het als het absolute ultieme geluk ervaren worden, terwijl het de andere keer ervoor zorgt dat je door de meest vreselijke angsten overvallen wordt.
Als we zelf paddestoelen plukken moeten we er altijd voor zorgen dat het wortel-stelsel,
of mycelium, niet beschadigen. Ruk nooit een paddestoel met steel en al uit de grond, dan kunnen ze volgend jaar gewoon terugkomen. Pluk alleen als er veel staan van één soort, als er slechts een paar staan laat ze dan ongemoeid. Het is immers in Nederland een beschermde paddestoel. In onze verarmde bossen hebben paddestoelen het al moeilijk genoeg.
Pluk ze dan ook niet uit de Nederlandse bossen, het effect van de Nederlandse vliegenzwam is immers niet spectaculair.


Belevenissen van een gebruiker: (Bron: Uit je bol van Hans Plomp en Gerben Hellinga)

“Na een dosis van twee verse paddestoelen rapporteert een gebruiker; "Omdat ik me draaierig en zweverig begon te voelen ging ik op de grond zitten en ik sloot mijn ogen. Plotseling kwamen er sterke, bijna filmische beelden; ik was een Nederlandse militaire arts in het leger van Napoleon in Rusland. Ik liep met een troep in een sneeuwstorm. Het was ijskoud, maar ik droeg een dikke mantel, een zware pelsmuts en goede laarzen. Ik had het niet koud en voelde me zelfs ongelooflijk vitaal en sterk dankzij de gedroogde vliegenzwammen die ik pas geleden van een apotheker in een dorpje had gekregen. Veel van de soldaten om mij heen waren er slecht aan toe. Met deze vliegenzwammen kon ik hen eindelijk een medicijn geven waar ze iets aan hadden... De beelden stopten, ik opende mijn ogen. In de verte zag ik mijn vrienden, die waren doorgelopen. Ik stond op en volgde hen. Lange tijd had ik het gevoel dat ik onzichtbaar naast mijn lichaam liep."
Nog een waarschuwing: er zijn verschillende andere soorten paddestoelen die erg op de vliegenzwam lijken. Sommige hiervan zijn dodelijk giftig. Pluk paddestoelen alleen als je ze werkelijk kunt onderscheiden.. Ga beter naar de smartshop waar je de Siberische vliegenzwam kunt kopen, als je met de vliegenzwam wilt experimenteren.

Bron: http://plazilla.com/paddenstoel-der-goden-de-vliegenzwam-van-hallucinerende-rendieren-tot-de-smartshop

2 opmerkingen:

  1. Zou het niet beleefd zijn om de auteur van dit artikel te vragen of het oké is om in zijn geheel te plaatsen? Mij (de schrijfster van dit artikel) is niets gevraagd..
    Dit kan eventueel via lucifall@hotmail.com.. zo niet dan verzoek ik jou dit artikel te verwijderen..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn pagina bestaat uit gekopieerde berichten. Er is geen sprake van eigen gewin gezien ik geen reclame toelaat op mijn pagina. Ook claim ik niet dat de berichten door mij zijn geschreven ik verwijs altijd naar de bron waar ik het bericht heb gevonden. Ik doe dit om informatie te verspreiden zodat het niet op een plaats staat en het beter gevonden kan worden door geïnteresseerde. Wees trots dat je bericht wordt gedeeld het is een goed stuk!

    BeantwoordenVerwijderen