dinsdag 25 februari 2014

Wijnboer moet boete betalen omdat hij weigert insecticiden te spuiten

Door: Peter Giesen − 25/02/14, 06:01

© AFP. Emmanuel Giboulot in zijn wijngaard.
De biologische wijnboer Emmanuel Giboulet uit de Bourgogne moet een boete van duizend euro betalen, omdat hij weigerde zijn wijnranken met insecticiden te behandelen. De prefect van het departement Côte-d'Or had Giboulet bevolen zijn planten preventief te behandelen om de uitbraak van een besmettelijke ziekte te voorkomen.
  • 'Nu moet ik voor de rechter komen omdat ik weiger mijn eigen grond te vergiftigen.'
    Emannuel Giboulet
In het naburige departement Saône-et-Loire was flavescence dorée (letterlijk: goudkleurige vergeling) aangetroffen, een zeer besmettelijke en voor wijnranken fatale ziekte. De autoriteiten van Côte-d'Or wilden geen enkel risico nemen. Iedereen moest spuiten, biologische principes of niet.

Wijnboer Giboulet (51) hield voet bij stuk. 'Ik wil geen chemische producten gebruiken op mijn grond, waarop mijn familie sinds 1970 op biologische wijze verbouwt', zei hij. 'Nu moet ik voor de rechter komen omdat ik weiger mijn eigen grond te vergiftigen.'

Hij wijst erop dat er nog geen enkel geval van flavescence dorée in het departement is geconstateerd. 'Je gaat toch ook niet iedereen chemotherapie geven, omdat ze anders misschien kanker krijgen?', zei hij.

De plaatselijke landbouwautoriteiten denken daar anders over. Iets verderop, in een ander departement, is de ziekte wel degelijk aangetroffen. 'Bovendien zit er een jaar tussen de besmetting van de grond en de verschijning van de symptomen aan de wijnrank. Dan is het al te laat', aldus Olivier Lapôtre van de plaatselijke landbouwautoriteit.
  • © afp.
    Wijnboer Emmanuel Giboulot.
Biologisch evenwicht
Biologische boeren mogen eventueel het natuurlijke bestrijdingsmiddel Pyrevert gebruiken. Ook daarin ziet Giboulet niets. Zijn wijnbouw is gebaseerd op een biologisch evenwicht, waarbij schadelijke insecten worden opgegeten door hun natuurlijke vijanden. Pyrevert is niet selectief en zou ook die natuurlijke vijanden om zeep helpen.

De biologische wijnboer krijgt veel bijval voor zijn strijd tegen de pesticiden. Vierhonderdduizend mensen tekenden een petitie, honderdduizend steunden een speciaal aan de kwestie gewijde Facebookpagina. Tijdens de rechtzitting werd hij bijgestaan door zeker driehonderd sympathisanten, onder wie een parlementslid voor de Groenen.

Giboulet riskeerde maximaal zes maanden gevangenisstraf of 30 duizend euro boete. Uiteindelijk viel de straf veel lager uit: duizend euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk. Niettemin zien de landbouwautoriteiten de veroordeling als een principiële overwinning.
De zaak speelt tegen de achtergrond van een discussie over het overvloedige gebruik van pesticiden in de wijnbouw. Frankrijk is de belangrijkste verbruiker van bestrijdingsmiddelen in Europa. Een Franse consumentenbond trof vorig jaar veertien soorten landbouwgif aan in een fles Mouton Cadet uit 2010. De hoeveelheden gif bleven wel onder de maximale waarden voor druiven, maar de resultaten stemden niet iedereen gerust.

De wijnboeren wijzen op de economische belangen en de kwetsbaarheid van de wijnranken, waar een nietig kevertje een enorme schade kan aanrichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten