donderdag 27 februari 2014

Geld groeit wel aan de bomen

Het gezegde dat geld niet aan de bomen groeit, is blijkbaar niet spijkerhard.
Wetenschappers hebben in het westen van Australië eucalyptusbomen ontdekt waarvan de bladeren gouddeeltjes bevatten. Deze bomen staan in een goudrijke regio: Goldfields-Esperance. Dit gebied wordt verondersteld 30% van de totale goudvoorraad van de wereld te herbergen.
De wortels van de desbetreffende eucalyptusboom gaan erg diep, (soms meer dan 30 meter) waarbij ze af en toe een goudader treffen. De bomen absorberen de gouddeeltjes en transporteren ze dan naar boven. Deze worden vervolgens opgeslagen in de bladeren van de boom, omdat ze hier relatief het minste kwaad kunnen. Goud is namelijk giftig voor dieren en planten. 

De bomen die precies op of dichtbij een goudader staan hebben ook meer goud in hun bladeren dan de bomen die hier verder vanaf staan.
De stukjes goud die gevonden worden in de bladeren zijn overigens niet groot genoeg m te delven, ze zijn 5 keer zo klein als de diameter van een menselijke haar. Je zou honderden bomen nodig hebben om een significante hoeveelheid te bemachtigen. Wel kunnen deze bomen helpen om dure en milieubelastende proefboringen te voorkomen. De hoeveelheid goud die deze boom in zijn bladeren heeft, staat in directe correlatie tot de afstand tot een goudader. De deskundigen hopen dat ook andere metalen, zoals ijzer, koper en lood in de toekomst via bomen kunnen worden opgespoord. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten