dinsdag 23 april 2013

Argentinië opgeschrikt door heftige vuurbal

22 april 2013 door 1 Reactie

argentina fireball
 
Het noorden van Argentinië is in de nacht van zaterdag op zondag opgeschrikt door een gigantische vuurbal van een paar seconden. Sommige bewoners hebben ook een ontploffing gehoord en belden in paniek naar de hulpdiensten. Volgens astronomen ging het om een enorme meteoor of vallende ster, die zichtbaar was nadat een meteoroïde was opgebrand in de atmosfeer. Veel bewakingscamera’s hebben het natuurverschijnsel vastgelegd. Bij bezoekers van een openluchtfestival zat de schrik er goed in.
 

 
De beelden doen denken aan die van de Tsjeljabinsk-meteoriet in de Rusland, zo’n twee maanden geleden. De vele bezoekers van een optreden van een Argentijnse band stonden als versteend te kijken toen de donkere hemel enkele seconden werd opgelicht. Het fenomeen kon om 3 uur ‘s nachts (plaatselijke tijd) in een groot gebied waargenomen worden. Op sommige plaatsen leidde het tot paniek en lichte hysterie, aangezien ook een explosie gehoord werd. Gelukkig was er weinig aan de hand: er was geen schade en er waren geen gewonden gevallen.
 
Volgens astronomen ging het om een grote meteoor die met 210.000 kilometer per uur door de dampkring denderde. Het hemellichaam brak op 65 km hoogte volledig uiteen, waardoor geen brokstukken op aarde terecht zijn gekomen. In Argentinië zit de schrik er alvast goed in. Op 26 september 2011 kwam een persoon om het leven (en raakten acht Argentijnen gewond) bij een ochtendlijke meteorietinslag in de buurt van Buenos Aires (zie onderstaande video).
 

 
Source: http://www.astroblogs.nl/2013/04/22/argentinie-opgeschrikt-door-heftige-vuurbal/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten