maandag 22 april 2013

'Providerwijkkast' Haagse Schilderswijk zat vol spionageapparatuur

 Door Olaf van Miltenburg, zondag 21 april 2013 10:19, views: 62.785 •
Submitter: etrans

 
In de Haagse Schilderswijk stond een kast die er identiek uitzag aan de wijkkasten die Ziggo gebruikt, maar die vol opname- en afluisterapparatuur zat, zo werd afgelopen week ontdekt. Door een gaatje in de kast kon de camera opnames maken.
 
De kast stond aan het Oranjeplein in Den Haag en Omroep West kreeg beelden van de inhoud toegespeeld. Een deskundige op het gebied van spionage-apparatuur spreekt zijn overtuiging tegenover de omroep uit dat de onderdelen in de kast, waaronder opnameapparatuur, van een overheidsdienst zijn. Omroep West legt een link met een eerder bericht afgelopen week, dat jongeren in de Schilderswijk zouden worden geronseld om als jihadist te gaan vechten in Syrië. De plaatsing van de kast zou onderdeel kunnen zijn van een AIVD-onderzoek hiernaar, zo is het vermoeden.

Ziggo zelf ontdekte het bestaan van de nep-wijkkast afgelopen dinsdag tijdens werkzaamheden. "Deze kast op het Oranjeplein stond niet op onze tekeningen. Een medewerker kon de kast gewoon openen met een universele kastsleutel, die wordt gebruikt voor onze eigen kasten", zegt Gradus Vos, woordvoerder van Ziggo, "De kast zat vol met vreemde apparatuur. We herkenden onder andere een camera en een umts-modem. We hebben de kast dichtgemaakt omdat we ook niet wisten wat we ermee moesten." Op een onbekend moment daarna werd de kast verwijderd; niet bekend is hoe lang deze er al stond voor de ontdekking.

GroenLinks vraagt in raadsvragen om duidelijkheid over de herkomst van de spionagetechnologie en ook wil de partij weten of er nog meer van dergelijke kasten in Den Haag staan. Zo'n kast zou niet zonder toestemming van de gemeente geplaatst mogen worden, vindt de partij.
 
Spionagekast 2 Spionagekast Spionagekast
 
Source: http://tweakers.net/nieuws/88635/providerwijkkast-haagse-schilderswijk-zat-vol-spionageapparatuur.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten