vrijdag 28 maart 2014

OM weigert megafraude gemeenten te onderzoeken

Justitie doet niets met aangiften

Minister van Justitie Ivo Opstelten
opstelten7(Vervolg op ons artikel van 23 maart 2014)
Leo Verhoef deed in 20 gevallen bij Justitie aangifte van valsheid in geschrifte in jaarrekeningen (‘boekhoudfraude’) van gemeenten en provincies.
Justite weigert boekhoudfraude bij de overheid aan te pakken en deed dus niets met die aangiften. Verschillende aangiften blijken zelfs eenvoudigweg zoek geraakt te zijn.
(Burgemeesters, Officieren van Justitie en Politie zitten regelmatig in zogenoemd ‘driehoeksoverleg’ bij elkaar; begrijpt u? Om die reden zouden de aangiften van Leo Verhoef volgens de wet regelrecht moeten worden doorgestuurd naar de Rijksrecherche. Dat is nooit gebeurd. Leo Verhoef heeft ernaar geïnformeerd.)
De aangiften van Leo Verhoef betreffen boekhoudfraude bij gemeenten

  • Amersfoort,
  • Amsterdam,
  • Breda,
  • Den Haag,
  • Dordrecht,
  • Eindhoven,
  • Haarlem,
  • Haaarlemmermeer,
  • Oss,
  • Rotterdam,
  • Tiel, Tilburg,
  • Utrecht,
  • Wijk bij Duurstede,
  • Zaanstad,
  • en provincies Gelderland,
  • Noord-Brabant,
  • Noord-Holland,
  • Utrecht
  • en Zuid-Holland.
De totale boekhoudfraude in deze gevallen bedraagt circa 5 miljard euro. De boekhoudfraude bij bijvoorbeeld Ahold, waar Justitie wèl tot strafvervolging is overgegaan en waar bestuurders wèl strafrechtelijk zijn veroordeeld, verbleekt er totaal bij.

Veel Nederlandse gemeenten doen niet anders dan frauderen

Bij de grote kredietcrisis in oktober 2008 kwam opeens boven water dat verschillende provincies (en gemeenten) geld hadden belegd bij in nood geraakte banken zoals het IJslandse Icesave. Geld dat dus over was, bovendien uit verzwegen overschotten. Naar aanleiding hiervan vroeg Leo Verhoef met emailberichten van 21 en 23 oktober 2008 de Tweede Kamer-leden weer eens hun aandacht voor de ongekende boekhoudfraude bij provincies en gemeenten.
Bij de grote kredietcrisis kwam boven water dat de Griekse overheid jarenlang met frauduleuze financiële verslaggeving de werkelijke financiële stand van zaken had gemaskeerd (boekhoudfraude dus!). Veel Nederlandse gemeenten doen niet anders! Leo Verhoef wees daar alle Tweede Kamer-leden op met zijn emailbericht aan hen van 28 oktober 2011.

E-mails verdwijnen in prullenbak

tweede-kamer-stoeltjesEnkele dagen daarvóór had Leo Verhoef alle Tweede Kamer-leden met emailbericht gewezen op de mega-boekhoudfraude bij gemeente Amsterdam en de enorme schadelijke gevolgen voor de benadeelde inwoners van Amsterdam.
Met brief van 14 november 2011 liet de Tweede Kamer weten een en ander voor kennisgeving te hebben aangenomen, d.w.z. het bericht over de giga-boekhoudfraude bij gemeente Amsterdam regelrecht de prullenbak in te hebben gedaan. Het interesseert ze totaal niets, want “ach, het gaat over zoiets totaal onbelangrijks als het geld van de belastingbetalers.”
Met zijn emailbericht van 19 januari 2012 waarschuwde Leo Verhoef alle Tweede Kamer-leden dat de gigantische verliezen bij menige gemeente op grond- en bouwprojecten niet een gevolg zijn van de economische crisis, maar van slecht bestuur en ongebreidelde ambities, en dat bovendien deze mega-verliezen van honderden miljoenen euro’s (belastinggeld!) veelal met boekhoudfraude worden gemaskeerd. De brief werd meteen in de prullenbak gegooid (“voor kennisgeving aangenomen”).

Lodewijk Ascher medeverantwoordelijk

Als toenmalig wethouder van Financiën van Amsterdam is de huidige Minister van Binnenlandse Zaken, Lodewijk Ascher medeverantwoordelijk voor de Amsterdamse boekhoudfraude van 3,5 miljard euro.
ascherIn het merendeel van de aangiften deed Justitie er helemaal niets aan. In de enkele gevallen waar Justitie in beweging kwam, werden de betreffende aangiften domweg geseponeerd, echter met argumenten die kant noch wal raakten.
Leo Verhoef deed uitvoerig z’n beklag bij de hoogste bazen van het Openbaar Ministerie, het College van procureurs-generaal, over de omvang van de misstand van de boekhoudfraude en over de misstand dat geen enkele Officier van Justitie iets met de aangiften daarover wilde doen. Ook het College van procureurs-generaal vluchtte voor de zaak weg.
Voorzover het Openbaar Ministerie enige kennis op het gebied van boekhoudfraude heeft, zit dat bij het zogenoemde Functioneel Parket. Dus nam Leo Verhoef ook contact op met dat Functioneel Parket. Ook dat Functioneel Parket wilde niet op het verhaal, i.c. de aangiften, van Leo Verhoef ingaan.
Lees hier de verbijsterende correspondentie over de domme en botte weigering van het Openbaar Ministerie (i.c. College van procureurs-generaal en Functioneel Parket) om boekhoudfraude bij de overheid aan te pakken.
(Voor informatie over de inhoud van de aangiften en de behandeling daarvan door Justitie, zie “Dossier: Strafzaken“)

Bron: LeoVerhoef.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten